Ресторантите в Япония често предлагат само един вид кухня или едно ястие, в различните му вариации. Затова не се учудвайте ако менюто ви изглежда малко. Когато говорим за някое японско ястие, от части говорим и за вида заведение, което го предлага.
Не навсякъде може да намерите английско меню, но ако знаете към какъв тип ресторант сте се насочили, ще можете спокойно да се ориентирате само по картинките на менюто. Естествено може да сте приключенци и да експериментирате, но в Япония сервитьорите и/или готвача винаги ще се опитат да ви обяснят възможно най-добре какво ядете, дори и да не знаят английски език.
Но, за да можете да имате основна идея за това какво искате да опитате в тази далечна страна на ориза и рибата, ето някои от основните видове ястия, които може да срещнете, както и някои рецепти, които да  опитате вкъщи.

1. Суши/Сашими

Всеки знае какво е суши и почти всеки го е опитвал! Но никой не може да каже, че е ял истинско суши, докато не го опита в Япония. Има много неща, които мога да споделя за сушито, но засега нека започнем с това как изглежда едно суши меню и какво предлага то.

Може да свалите примерно суши меню, с включени картинки от тук > Суши меню
Можете да свалите и списък с рибите, имената им на японски и изрази, които да ползвате в суши заведенията от тук > Списък суши
(!!!ВАЖНО!!! > Картинките са взети от менюто на ресторант „Суширо“. Всяка от картинките в менюто изобразява една порция! Видовете суши варират спрямо заведението!)
2016-04-07 13.50.04

2. Окономияки

Името на това ястие е съставено от думите „кономи“ 好 – по собствен вкус и „яки“ 焼き – приготвено на плоча. Наричано в някои страни „японската пица“, окономиякито е прекрасно ястие, което може да има хиляди вариации и затова много допада на туристите. Основата на окономиякито е рядко тесто (като за палачинки) и тънко нярязано зеле. Често срещани съставки са пилешко, свинско, октопод, скариди и други морски деликатеси. Но това съвсем не са единствените варианти. Яйце и праз също може да се добавят. Окономиякито е едно от ястията, които задължително трябва да пробвате, докато сте в Япония!

IMG_5148

3. Рамен

   Рамен! Едно от най-любимите ми ястия! Въпреки че е произлязл в Китай, в днешни дни раменът е известен по цял свят като японско ястие. В основата си ястието представлява пшеничени спагети, потопени в бульон и гарнирани с месо и зеленчуци. Но в Япония приготвянето на рамен, както приготвянето на много други блюда, е изкуство само по-себе си. За една отлична порция рамен трябва да се направи точната дебелина спагети, които перфектно да се съчетаят с внимателно приготвения бульон и добавките, които се слагат отгоре.Най-популярните рамен вариации са с бульон от свински кости или мисо паста, и дебели спагети, гарнирани с парчета свинско, нярязан пресен лук и вярено яйце. Това ястие със сигурност ще засити и най-гладните. Сърбането позволено! 
IMG_0041

4. Мисо супа

   Ако в Булгария чувството за“дом“ и „уют“ се свързва с пилешка супа или лютеница, то японците го свързват с мисо супа. Направена от даши и мисо, и допълнена с неща като тофу и пресен чесън, мисо супата е основна част от японската кухня и се сервира с почти всяко основно ястие. Казва се, че мисото е изключително здравословно, както и че е една от основните причини за дълголетието на японците. Ако посетите Япония със сигурност ще имате възможност да я опитате поне веднъж. Най-вкусна, обаче, е домашно приготвената мисо супа! Ето и как да си я сготвите > Рецепта

img_0854

5.Темпура

Темпура са панирани зеленчуци и скариди, най-често поднесени върху купа с ориз или порция соба/удон (вижте точка 6). Семпло, но много вкусно! Освен скариди –  тиква, корен от лотус, сладък картоф, зелен фасул и патладжан са основните неща, които се панират. За обожатели на панираното като мен, това ястие е чисто блаженство.

2013-11-28 18.13.44

6. Соба/Удон

   Освен пшеничните спагети, които се правят за рамен, в Япония се ядат и още два вида спагети – соба и удон.
   Собата се прави с брашно от елда и има сиво-кафеникав цвят. Изключително лека и полезна, собата е предпочитано ястие от много японци, а също така по традиция се яде на Нова Година (31ви Декември).
   Удон спагетите също се правят от пшеница, но те са по-дебели по обем и по-плътни по консистенция от останалите видове. И въпреки това, учудващо лесно слизат в корема.
   И двата вида спагети могат да се консумират, както в студени (снимката отдолу) със лек сос, в който да се топят, така и в топло състояние, при което подобно на рамена са потопени в бульон.

IMG_0853.JPG

7. Японско къри

Да, идва е от Индия.
   Не, няма нищо общо с индийското къри. (освен, че се използват много подправки хаха)
   Японското къри е може би най-добрият пример за това как японците могат да вземат нещо чуждо и да го променят напълно по свой вкус, или както казваме ние японистите, да го „японизират“. Кърито може да е люто или не, с месо или без, направено с готова смес или на ръка, но едно е сигурно – винаги е изключително вкусно!! Има много вериги ресторанти където може да го опитате, а ако си закупите готовата смес за къри, можете и много лесно да си го сготвите вкъщи.

curry12-740x416

8. Якитори

Кой каза, че в Япония не ядат дреболии!? Якитори, буквално преведено като „печено пиле“, са пилешки шишчета, намазани със соев сос, сол или барбекю сос, и запечени на грил. Има голямо разнообразие от видове – от червено месо до пилешки кожечки и трътки. Тези шишчета може да намерите, както в специализирани ресторанти, така и в местната кръчма. Перфектното мезе за една студена бира (или вода)! 😉

ay_yktr00

9. Карааге

  Караагето е метод на готвене, при който парчета месо (най-често пилешко) или риба се панират. Използва се специална марината от соев сос и джинджифил, след което се увалва в смес, близка до нашето царевично нишесте. Процеса на паниране много си прилича с този при готвене на темпура. Японското панирано пилешко е едно от най-вкусните, които някога съм опитвала,особено когато е току-що направено, и затова се чудя как са оцеляли места като KFC в страната.

pak85_karaagetoremon20150203190125500-thumb-1561x1000-5982

10. Японски омлет „тамагояки“

  Въпреки, че може да не изглежда грандиозно, японският омлет има свой собствен чар, който се проявява най-вече в процеса на приготвянето му. За това е нужно малък, квадратен тиган и малко умение при боравенето с клечки. Резултатът е нарязано на парчета златисто руло, гарнирано с малко настъргана ряпа за контраст.  Лек, пухкав и приятен, японският омлет е прекрасен избор за предястие.

c33ce9096b89d9bd804559e7a11d1e1d

11. Онигири 🍙🍙

   Може да се каже, че азиатските оризови топки (или както ги наричат в Япония – онигири) са еквивалентът на сандвичи, но с по-малко съставки. Стандартното онигири представлява само осолен ориз, увит с парче нори (черно водорасло), но в днешни дни често се добавя някакъв вид плънка. Моите любими видове онигири са с риба тон и майонеза, със скариди и със ментайко (хайвер от треска). Не бива да ги пропускате! Онигири могат да бъдат намерени във всеки супермаркет и 24-часов магазин. И понеже толкова много хора ги купуват, винаги са пресни.

rice-ball-750x500

12.Такояки

Кръгли тестени топки, с пълнеж от варен октопод („тако“ タコ) и намазани с барбекю сос и майонеза, такояки са вид лека закуска, която може да пробвате ако искате да похапнете набързо. В град Осака щандове и ресторанти, които правят такояки са навсякъде и ако посещавате града, задължително трябва да ги опитате. Само внимавайте, защото парят! 😉

93c10518ad4ef76fdcd3428929517ae7

Изготвил: Карина Спасова