Фурикаке - японска подправка с риба и водорасли

P1060974-2.jpg

Първият ми опит с фурикаке беше след като прочетох в Just One Cookbook (която е японка), че може да се направи фурикаке с остатъците от приготвянето на бульона даши. Вярна на мисията си да оползотворявам всичко, което мога, следвах рецептата и абсолютно точно, но резултатът беше ужасно разочароващ. Първо – изобщо да нарежа дебелото водорасло комбу на малки парченца, при това мокро, си беше задача с повишена трудност. След това дори и при готвенето на тиган нито рибните парченца, нито водораслите изсъхнаха. В крайна сметка се получи нещо с прекрасно ухание и потенциала да е много вкусно, но с ужасна консистенция. На нейните снимки не изглежда така, така че приемам, че нещо аз съм объркала в тази иначе доста простичка рецепта...

След това си карах по усет. Смених комбуто с нори – по-лесно се намират, а и са с пъти по-крехки. Използвах сухо katsuobushi от опаковката, а не мокро от приготвянето на даши, и подправки на вкус. Резултатът е като по снимките и на мен лично много си ми харесва. Вариации естествено има безброй – със захар, без захар, с чесън, с джинджифил, с мисо, с лют пипер, с различни съотношения на съставките. Това е моята интерпретация и си я харесвам, но със сигурност и аз ще разнообразя.

Бележка: благодарение на един скъп мой приятел, който пътува до Япония и ми донесе оригинално японско фурикаке, успях да сравня вкусовете и консистенциите. Разликата е съвсем малка - японското е малко по-рибено. Така че спокойно може да увеличите количеството катсобуши.

Какво е фурикаке всъщност?

Фурикаке е японска подправка, предимно за овкусяване на ориз. Има безброй вариации, може би повече, отколкото рецептите за тях. Принципно съдържа вид сушена риба (често katsuobushi) и сушено водорасло и от там започват разликите.

С какво се употребява фурикаке?

В Япония главно с ориз. Но може с всичко! Аз много го харесвам върху риба или яйце. Виждала съм рецепти и за салати и паста с фурикаке. 

Какъв вкус има фурикаке?

В моя случай рибен, леко сладнящ, с много умами и дъх на море.

P1060965-2.jpg

Откъде се купуват продуктите?

Сушена риба katsuobushi аз лично поръчвам от Амазон, а в български магазин намерих случайно тук. Водорасли нори (за суши) вече има на много места в България, както и онлайн например тук или тук (линковете не са спонсорирани). Там също можете да намерите и мирин. Същите неща ще са ви нужни и за приготвянето на рамен, както и можете да ги използвате за овкусяването на ориз и други ястия, така че една опаковка може да използвате много време и за най-различни неща.

За какво ми е да се занимавам с такива екзотични подправки?

Защото е вкусно! Естествено трябва и да обичате да ескеприментирате. Фурикаке съдържа няколко различни храни, богати на умами, тоест прави храната още по-вкусна. Освен това водораслите са доста полезна храна - съдържат омега 3 мастни киселини, както и различни минерали и витамини като витамин А, К и Ц, йод, калций, магнезий, калий, желязо, цинк, мед, фосфор, селен и други. В Америка снаковете за деца със сушени водорасли са доста популярни. Все пак именно заради високото съдържание на йод, с водораслите не трябва да се прекалява, особено ако имате проблеми с щитовидната жлеза.


РЕЦЕПТА


Време за приготвяне: 20 минути

Порции: 1 малко бурканче

Продукти:

  • 1 малка шепа сушена пушена риба тон katsuobushi - около 10 грама (може и 20, вижте бележката по-нагоре в текста)

  • 1 лист нори

  • 1 с.л. бял сусам

  • 1 ч.л. мирин

  • 2 ч.л. соев сос

  • ½ ч.л. захар


Начин на приготвяне:

Нарежете водораслите нори с ножица на възможно най-ситни парченца.

P1060968-2.jpg

Направете същото и със сушената риба.

В купичка смесете мирина, захарта и соевия сос.

Затоплете котлон на средна степен и без да добавяте мазнина изсипете вътре сусама. Печете докато бъркате от време на време докато започне да ухае и зрънцата започват да позлатяват. Махнете веднага от котлона и изсипете в купичка да изстине.

Върнете тигана обратно на котлона и изсипете вътре сушената риба и соса. Бъркайте добре, като се опитвате и да разделите слепените парчета риба и гответе на среден огън около 3-4 минути докато парченцата риба се карамелизират и хрупкат леко. Изсипете при сусама, добавете и нарязаните нори и разбъркайте добре. Съхранявайте фурикаке, затворено в буркан и в хладилника, за около седмица. 

P1060992-2.jpg

За яйцата от снимката приготвих мисо майонеза - смесвам 1/4 мисо с 3/4 домашна майонеза и разбърквам добре. Гарнирам яйца, варени 8 минути, с нея и поръсвам отгоре с фурикаке.