Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Храненето с пръчици си има тънкости

Храненето с пръчици си има тънкости

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Китайска храна

Пръчиците за хранене са част от кулинарната история на Изтока, и използването им е усложнено от много условности и церемонии. За да можем да кажем, че ползваме пръчиците за хранене правилно, трябва да действаме по следния начин: взимаме едната пръчица /на разстояние една трета от горния край/ между палеца и показалеца на дясната ни ръка.

Придържаме я с палеца и безименния пръст така, че показалецът, средният и палецът да образуват пръстен. Втората пръчица разполагаме паралелно на първата, на разстояние около 15 мм. Когато изправим средния си пръст, пръчиците трябва да се раздалечат.

Те се събират, като сгънем показалеца, и тогава с връхчетата им хващаме парченцето, което изглежда най-апетитно. Ако то е много голямо, с помощта на приборите за хранене то може да се раздели.

Никога не трябва да почуквате с пръчиците по масата или чинията с цел повикване на келнера. Преди да протегнете пръчиците към храната, трябва да сте си избрали парчето, което ще взимате. Не набождайте върху тях храната и не тръскайте парчето, за да го охладите.

Суши

Избирайте храна само от горната част на купчината в чинията и не ровете в нея, за да намерите по-вкусничко късче. Според източния етикет, ако сте докоснали с връхчето на приборите някое парченце, трябва да го изядете.

Никога не облизвайте пръчиците и не предавайте с тях храна на друг човек. Когато не ги използвате, оставете ги с острите краища наляво.

Никога не хващайте две пръчици в юмрук – според източния етикет това е заплашителен жест. Не ги мушкайте в ориза изправени – така се поднася оризът на мъртвите преди погребението им.

Никога не слагайте пръчиците напряко на чинията или купичката – това също се смята за лош знак. Когато свършите да се храните, оставете ги на специалната подставка или отстрани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
52
42
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
иван
иван
13.03.2011 19:40
Не ги мушкайте в ориза изправени – така се поднася оризът на мъртвите преди погребението им.
Не е допустимо да се се поставят пръчиците в ориза изправени, защото това напомня за пръчиците благовония, които се поставят така при погребенията.
0
0