Японска храна

Какви са компонентите на типично домашно приготвено японско ястие?

За да разберете японската кухня, е полезно да разберете елементите на храненето. Преди да се впуснете в тази тема, обаче, тук можете да намерите полезен праймер за японска кухня. Типична японска вечеря у дома включва един курс с няколко ястия, представени наведнъж.

Японското хранене се различава леко от многобройните курсове, които традиционно се срещат в западната и европейската кухня.

Например, множество ястия с четири ястия могат да включват първи курс от лек предястие, супа или салата. Вторият курс може да включва протеин или комбинация от месо, зеленчуци и въглехидрати (ориз, картофи или друго нишесте). Третият курс може да включва лек курс от салата, последван от четвърти курс десерт.

Докато много японски ресторанти в Америка и Европа рекламират по-малки плочи като предястия, отделени от втория (основен) и третия курс, типично японско ястие съчетава всички тези курсове в един курс и се счита за вечеря или се споменава на японски като "gohan" , което се превръща в ориз или брашно. Повече за този превод можете да намерите тук . След хранене или вечеря десертът може да се ползва като втори курс.

Компонентите на типичната домашна японска вечеря могат да включват следните храни:

Ориз

Всяко японско ястие включва ориз. Съществуват обаче разнообразни ястия от ориз, които могат да бъдат включени в храната, като например оризови ядки (hakumai), кафяв ориз (genmai) или оризован ориз също може да се смесват с ечемик (mugi).

Съществуват и многобройни оризови ястия, при които оризът се задушава със зеленчуци или с добавка на морски дарове или протеини, известни като "takikomi gohan".

Водорасли (nori), оризови подправки (furikake) и опиати от ориз (tsukudani)

Обикновеният ориз често се ползва у дома с подправени морски водорасли (нори) или оризови подправки, известни като фурикейк, който често е смесица от сушени зеленчуци, яйца, водорасли, бонтови люспи или сусамени семена. Друг вид покритие за ориза е известен като tsukudani, което е мокро подправка (за разлика от сухите подправки), често изработени от водорасли или водорасли, и може да се смесва със суха риба или други морски дарове.

супа

Освен ориз, всяка японска храна включва супа. Първият и най-разпространеният вид супа е супото (miso shiru), което се смесва с мишото, а разнообразието от съставки, които са включени в супата miso, се ограничава само до творчеството на главния готвач. Вторият вид супа е чистата суши, базирана на даши (sumashi jiru), която може да включва множество комбинации от зеленчуци, протеини и морски дарове. Третият и малко по-рядко срещан тип супа се нарича Consommé, който е по-западен и се основава на протеин и бульон на mirepoix. Супата в японската храна почти винаги се сервира горещо. Концепцията за охладена супа като гаспачо е по-рядка.

кисели краставички

Храстите , известни също като tsukemono на японски, се състоят от мариновани зеленчуци или плодове. Има безброй разновидности на tsukemono, които почти винаги се сервират заедно с ориз.

салата

В японската кухня салатите могат да включват салата от свежа салата от западен стил, но също така ще включват зехтин мариновани зеленчуци като sunomono или дори варени зеленчукови салати като оиташи.

протеин

Японското хранене често включва морски дарове, като се има предвид близостта на страната до морето. Част от скара или пържена риба, сашими (сурова риба) или други морски дарове може да бъде изобразена като основен курс на хранене в западен смисъл. Днес обаче това ястие не се ограничава само до морски дарове и включва много други протеини като пилешко, свинско или говеждо месо. Не е необичайно морските дарове и други протеини да се смесват със зеленчуци и сервират семеен стил като основно протеиново ястие.

Смесени протеинови и зеленчукови ястия

Освен основното протеиново ястие може да има и вторично ястие от смесени протеини и зеленчуци, които се шмупят, соват, пекат или пържат. Това ястие може да бъде изпълнено и в семейния стил.

Зеленчуци

В допълнение към преобладаването на морски дарове в японската кухня, тя е силно доминирана със зеленчуци. Често тези зеленчуци се втриват в дайши бульон, сотирани или просто варени или на пара във вода и се сервират със соев сос и майонеза.

напитки

Горещият зелен чай или друг японски чай ще се сервира заедно с храна. Черешният чай от ечемик (mugicha) често се сервира през по-топлите месеци. Алкохолът като бира и саке са типични напитки, които се ползват с вечеря.

десерт

Има редица японски десерти, които варират от сладки оризови торти, сладкиши, сладки бобчета, желатини и замразени храни. Други десерти включват плодове и "бисквитки".