Нато
Това соево ястие се яде с лъжица или с ориз и водорасли нори. То е предпочитано за закуска или преди лягане. То е влажно и лепкаво, и често не допада на чужденците.



 Яма каке
Когато седнете в някои ресторанти, понякога ще ви бъде поднесена малка чинийка с японски планински картоф и блокче сурова риба тон (отново с лепкаво усещане).



Секи саба и секи аджи
В пролива Шимоносеки, който разделя островите Хоншу и Кюшу се среща рядък вид скумрия, която е с особена окраска и е по-голяма от другите. Тя е ценена от японците по начина, по който французите ценят лозята на Бордо.



Тако яки
Всяка традиционна кухня има свое ястие, което е най-добре да бъде споделено с приятели. Тако яки може да бъде опитано например в Осака. То е къс от октопод с картофено пюре, яйца, джинджифил, зеле и сладко майо. Местата, където се поднася, често са означени с усмихнат октопод.

Шин ча
Това е чай, който е направен от млади чаени листа. Той е един от най-обичаните в страната – с най-добро качество е този от Шизуока и Уджи.



Хамо
Това е вид змиорка, която напомня на питон и се среща лятно време в региона Кансай, до Киото. Приготвянето и почистването й е особено ценено умение.



Фугу
Ако не се приготви правилно, тази риба е отровна, но има цели ресторанти, където се предлагат отделни менюта заради нея – когато е подходящият сезон. Цената и рискът също са специални.



Комбу
Това са изсушени кафяви водорасли, които се сваряват в бульон, наричан "даши". Ароматът се засилва с подправката "умами" (оригиналната съставка, а не добитата по синтетичен път).



Унаги
Япония не е единствената страна, където обичат тържествата, но тук се поднася този особен вид змиорка. На този ритуал са посветени специални дни през лятото. Те се определят по лунния календар – честванията могат да бъдат веднъж или два пъти годишно.
Счита се, че тази риба връща изгубената енергия на човека.

Коняку
Този картоф се отглежда в Япония и се приготвя по специални рецепти. Той е мек и понякога се поднася като гарнитура към други ястия като сукияки.

millionaire.bg