01 от 10
Как да започнете да хапвате японската храна
Обичайно е да започнете японското си ядене с фразата "itadakimasu". Това е особено вярно при хранене сред японски, или при вечеря в японски ресторант или пътуване в Япония.
Итадакимасу буквално означава "да получиш смирено" или "да благодариш на храната"; но истинското му значение е по-близко до това на "благ апетит"!
02 от 10
Как да ям парен ориз
При яденето на пара от ориз като част от японско ястие , купата трябва да се държи в едната ръка с три до четири пръста, поддържащи основата на купата, докато палецът лежи удобно отстрани. Халките се използват, за да вземат малко количество ориз и да ядат. Купата не трябва да се довежда до устата, но се държи на кратко разстояние, за да улови ориз, който случайно пада. Смята се, че бедните начини да доведат вашите оризови чаши до устните ви и да лопатят ориза в устата ви.
Докато е подходящо да се сервира обикновен ориз с подсушени оризови подправки (furikake), изсушени овкусени водорасли (ajitsuke nori) или други растителни подправки (tsukudani), не е подходящо да се налива соев сос, майонеза или чили чушки или чили масло директно над пара ориз в ориз купа.
03 от 10
Как да хапнем супа
Това е обичайно да се яде miso супа, известен също като "miso shiru" на японски, с chopsticks. Малката купа супа се поставя в едната ръка, като четири пръста поддържат основата на купата, докато палецът лежи удобно отстрани на купата.
Когато бульонът се отпива от купата, не е необичайно да поддържате купата с безплатната си ръка, като същевременно използвате двете си ръце, за да поддържате купата. За да ядете другите твърди съставки на супата miso, се използват пръчици, все пак купата все още трябва да се държи в едната ръка и да се вдига по-близо до устата ви, подобно на яденето на задушен ориз.
04 от 10
Как да ядете всички тези малки японски ястия (Okazu)
Типично японско хранене често се състои от няколко различни странични ястия. Понякога тези странични ястия се сервират на много малки порции в отделни табели на човек. В този случай, страничното ястие се консумира с помощта на вашите собствени пръчици, посочени в японски като "jikabashi". Малката чиния често се оставя на масата и няма нужда да приближавате страничната чиния до устата си, за да ядете храната. Ако има големи парчета храна, те могат да бъдат отрязани с вашите пръчици и след това да се насладите.
Други пъти, странични ястия ще се сервират семеен стил в една по-голяма купа. Ако има отделни прибори за сервиране за всяка странична чиния, използвайте ги, за да сервирате храната на собствената си чиния. Когато не се осигуряват отделни прибори, може да се използва или гърба, или горната част на вашите клечки, за да сервира част от храната върху вашата чиния (това се избягва от микробите от долните крайници на пръчиците, които влизат в устата ни); или ако това е семейство или близки приятели, "jikabashi" може да бъде насърчавано, или използването на долните крайници на хлебарките, с които се хранят.
05 от 10
Как да ям сашими (сурова риба)
Правилният начин да служите на сашими е да сервирате суровата риба на отделна чиния, заедно с по-малка празна чиния за сервиране на малка порция соев сос. Често уасаби или японски хрян се смесват със соев сос.
За да яде сашими, всяко парче сашими се потопи в отделно ястие от соев сос и wasabi, след това се радваше. Не е необходимо да изваждате съда за соев сос от масата. Не е подходящо просто да сипете соев сос в сашимите, особено когато се предвижда малка чиния за соевия сос .
06 от 10
Как да ядем Nigiri Sushi
Nigiri sushi често се сервира на отделна чиния, заедно с малка чиния за сервиране на соев сос и wasabi. В Япония често се предлага гореща кърпа преди хранене, за да почистите ръцете си, тъй като nigiri sushi традиционно се яде с пръсти като ядене. За да ядете nigiri sushi, просто вземете парче суши, натопи го в соев сос и яжте го в една хапка, ако можете!
07 от 10
Как да ядете Tempura (дълбоко пържени морски дарове и зеленчуци)
Темпура , или очукан и дълбоко пържени морски дарове и зеленчуци, обикновено се сервират или със сол, или със смучещ сос или "tsuyu", както е известно на японски. Когато е наличен сос за потапяне tsuyu, той обикновено се сервира с малка чиния от настърган репичка Daikon и прясно настърган джинджифил.
Добавете дайкона и джинджифила в сос tsuyu преди да потапяте темпура си, за да ядете. Ако солта се сервира с tempura, просто натопи tempura в солта или поръсете част от солта над tempura, след това се насладете.
08 от 10
Как да ям японски макарони
В японската кухня има няколко вида юфка, а някои се ядат по различен начин от други. Не е непочтено, а и културно приемливо, да се смачкат юфка, затова не се плашете!
- Горещите юфка, сервирани в бульон, се консумират директно от купата с клечки. Една прекалено голяма лъжица или "rengey", както е известно на японски, често се обслужва, за да помогне да вдигнете юфките и да изпиете бульона със свободната си ръка.
- Студените юфка се сервират върху плоска чиния или върху снабдител със стил "гарантира", като отделна малка чаша, пълна със сос за накисване или сос, поставен в бутилка, е предназначена да бъде изядена от малката чаша. Сосът се изсипва в малката чаша, а юфките се потапят в чашата със сос, едно ухапване наведнъж и след това се наслаждават. Ако една малка чиния от прясно настърган репичка daikon, wasabi и нарязан зелен лук също са снабдени с юфка, не се колебайте да ги добавите към малката чашка сос за потапяне за допълнителен вкус.
- Студените юфка се сервират в плитка купа с различни гарнитури и бутилка tsuyu или сос от юфка, обикновено се яде от купата. Цуйу се излива върху съдържанието и се консумира с пръчици. Пример за това е hiyashi yamakake udon или студено udon с настърган японски планински кърпа (следвайте връзката за рецепта).
09 от 10
Къде да поставиш клечките си докато ядеш японска храна
Една японска храна често се поставя на масата с чифт пръчици, поставени на почивка с пръчици. Ако има такава почивка, или ако спрете да ядете по време на хранене или да се наслаждавате на напитката си, поставете вашите пръчици назад върху почивката на чистачката. Точно това са за тях! Ако не се предлага почивка на пръчици, просто поставете вашите пръчици заедно и удобно през чинията или купата.
10 от 10
Как да спрете японската храна
В края на вашето японско хранене, върнете вашите пръчици на гърба на почивката на пръчицата, ако е предоставена. Ако не е осигурена почивка за пръчици, спрете леко клечките си върху чиния или купата.
Кажете "gochisou-sama" на японски, за да покажете, че сте пълни и сте се наслаждавали на храната си и че сте готови! Преводът за тази японска фраза означава: "Благодаря ви за това вкусно ястие" или просто "Аз съм готов с моето ядене". Фразата може да бъде насочена към вашия домакин, вашият член на семейството, който е приготвил храната за вас, готвач на ресторанта или персонал, или дори ви каза на глас!